In 2017 bestaat het tijdschrift Ons Erfdeel zestig jaar, en dat jubileum vieren we een hele jaargang lang. Op deze pagina kunt u alles over deze bijzondere verjaardag volgen. 

 

NIEUWE VORMGEVING

Het blad heeft een vernieuwde vormgeving. Wat u mag verwachten? Het hele blad is in kleur gedrukt, waardoor we beter kunnen uitpakken met beeldmateriaal. Ook is de presentatie van de artikelen aangescherpt met uitgelichte quotes, inleidingen en tussentitels.

Inhoudelijk blijven we de vertrouwde kwaliteit brengen: artikelen met diepgang en nuancering, geschreven door gerenommeerde auteurs met een heldere pen. Voor Ons Erfdeel schrijven zowel gevestigde waarden als opkomend talent.

Benieuwd? In februari is het eerste nummer van onze jubileumjaargang verschenen, en u kunt hieronder alvast een paar pagina's doorbladeren en lezen. Als dat naar meer smaakt, dan kunt u hier een gratis proefnummer aanvragen. 

 

 

 

DE STAAT VAN DE UNIE

Daarnaast organiseren we, samen met het Vlaams-Nederlands huis deBuren, vier debatten waarin we de Staat van de Unie opmaken in belangrijke gebieden van de Vlaams-Nederlandse samenwerking. Alle debatten zijn gratis.

Het vierde debat vindt plaats op zaterdag 9 september, van 15 uur tot 17 uur, op een unieke locatie: een zaal van het KMSK in Antwerpen, dat er dan nog als een bouwplaats zal uitzien. Het thema is Rubens en Vermeer: toeristische trekkers of artistieke toppers? Onze Oude Meesters in de wereld. 

Jaarlijks reizen duizenden toeristen naar Vlaanderen en Nederland om Oude Meesters zoals Rubens, Van Eyck, Vermeer te bewonderen. Ook in internationale musea schitteren de werken van deze kunstenaars. Presenteren we onze Oude Meesters best onder de vlag van de Lage Landen of apart, onder de Vlaamse en Hollandse vlag? Hoe verhouden de economische (toeristische) belangen zich tot de artistieke belangen? Hoe gaan de musea om met ons verleden? Manfred Sellink (KMSKA), Ann Demeester (Frans Hals Museum), Phillip Van den Bossche (Mu.ZEE) en Emilie Gordenker (Mauritshuis) gaan hierover in gesprek.
Inleiding door Peter Dewilde (Toerisme Vlaanderen); respondent is Sjarel Ex (Museum Boijmans Van Beuningen). Moderator is Sacha Bronwasser (de Volkskrant).

Meer informatie en inschrijvingen hier.

 

Dit was het eerste debat, dat plaatsvond bij deBuren op 10 november 2016:

                   Nederlands in de wereld: zinnige culturele diplomatie?

Maya Rispens, waarnemend algemeen-secretaris Taalunie, lichtte het meerwaarde-onderzoek naar Nederlands in de wereld toe. Panelgesprek met Jelica Novakovic (Servië, hoogleraar Nederlands in Belgrado), Amalia Astari (Indonesië, studeert Nederlands in Leiden), David Colmer (Australië, schrijver en vertaler) en Annie Fletcher (Ierland, hoofdconservator Van Abbemuseum, Eindhoven). Onder leiding van Clairy Polak. 

Meer informatie staat hier. Het verslag leest u in Ons Erfdeel 1/2017 (februari).

 

 

Dit was het tweede debat, over de geschreven pers in digitale tijden, in Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond (Amsterdam) op 8 februari.

                        De vrije pers onder druk?

Hoe kunnen kranten en opiniebladen in de toekomst hun informatieve en kritische functie blijven vervullen?

Is een gedeelde Vlaams-Nederlandse mediaruimte wenselijk en haalbaar?

We debatteren met de hoofdredacteuren Peter Vandermeersch (NRC), Bert Bultinck (Knack) en Karl van den Broeck (www.apache.be) en redacteur at large Margreet Fogteloo (De Groene Amsterdammer). Clairy Polak modereert. Na het gesprek geeft Ward Wijndelts (hoofdredacteur Vrij Nederland) zijn eindbeschouwing.

U vindt een geschreven neerslag van dit gesprek in Ons Erfdeel 2/2017 (mei).

 

Het derde debat vond plaats op 31 mei 2017 in de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience (Conscienceplein 4, 2000 Antwerpen). Het thema: 

                          Het boekenbal der Lage Landen

Hoe verschillend zijn de Vlaamse en de Nederlandse boekenmarkt? En hoe schatten we de toekomst van het Nederlandstalige literaire boek in de Lage Landen in? Deze vragen en vermoedelijk nog veel meer leggen we voor aan een uitgelezen panel grensoverschrijdende uitgevers.

Inleiding door Kevin Absillis (docent moderne Nederlandse letterkunde en algemene literatuurwetenschap, Universiteit Antwerpen)

Panelgesprek met Johan de Koning (De Bezige Bij), Harold Polis (Polis), Nele Hendrickx (De Geus) en Maarten Van Steenbergen (Lannoo).

Moderator: Clairy Polak. Respondent: Annelies Beck (VRT-journaliste en schrijfster)

Meer informatie staat hier.

Een verslag volgt in Ons Erfdeel 3/2017 (eind augustus).